Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

Звучне слике из 1929. године

 

Један од најзначајнијих датума у 99 година дугој историји радиофоније у Србији представља 24. март 1929. године, дан када је из просторија Српске краљевске академије у Кнез Михаиловој улици Радио Београд свечано почео са емитовањем свакодневног програма.

То је датум када је изведена прва радио-драма (адаптација народне песме „Ђакон Стефан и два анђела“), датум по којем је идентификација наше куће јасно наречена („Овде Радио Београд“), али и датум када је руководство радио-станице показало да препознаје важност музике као главног интегративног фактора који је утицао да се слушаоци определе за праћење радио програма.

Захваљујући напорима ентузијаста и љубитеља историје, страственим истраживачима, сведочанствима у штампаним медијима, ретким забележеним сећањима сведока, покушаћемо да реконструишемо део програма и вратимо се звуком у касне двадесете године прошлог века.

Редовна рубрика „Кутија за памћење“ доноси нам ове суботе одломке из разговора Милоша Јевтића са композотиром, академиком Енриком Јосифом, редовним професором Факултета музичке уметности у Београду. Енрико Јосиф је говорио у циклусу емисија „Гост Другог програма“ 1985. године, а напустио нас је пре две деценије – марта 2003.

Емисију припрема и води Ранко Стојиловић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво