Кинески змај у Кремљу

Драгомир Анђелковић и Алекандар Павић

Kинески змај традиционални симбол најмногољудније земље света, отелотворење је космичке, јанг, силе, позитивног, мушког принципа и активности, среће и просперитета. Национални симбол Kине, у једној верзији источне митологије добија крила и постиже вечност када напуни четири хиљаде година а кинеска цивилизација данас је у петом миленијуму.

Руски медвед као национални симбол настао је на стереотипима запада, пре свих Британаца, о величини, снази и незграпности словенске империје на истоку Европе. Иако рођен у необичним околностима мит о Руском медведу прихваћен је и код куће. У једном тренутку замало се није нашао на националној застави а сада ужива на грбу Јединствене Русије, водеће политичке партије Руске федерације.

У политичком смислу највећу и најмногољуднију земљу света данас симболизују неприкосновени лидери Владимир Путин и Си Ђиннпинг који у деликатном тренутку савремене историје већ трећи дан разговарају у Kремљу. Посета кинеског лидера Москви која се одвија у знаку "продубљивања свеукупног партнерства" на западу изазива подозрење. Путин и Си одговарају да јачање руско кинеских односа није уперено ни против кога.

'Kинески змај' и 'Руски медвед' грандиозном симболиком као и њихова сарадња сами по себи отварају многа глобална питања. Шта се крије иза синтагме о 'вечном пријатељству', какви су заиста руско кинески планови, ствара ли се нова геостратешка осовина пред очима западне доминације.. питања су на која за Речено и прећутано одговарају Драгомир Анђелковић, историчар и публициста и Алекандар Павић, политиколог и стручњак за геополитичке односе.

Аутор емисије је Радован Пантовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво