Кинески змај у Кремљу

Драгомир Анђелковић и Алекандар Павић

Kинески змај традиционални симбол најмногољудније земље света, отелотворење је космичке, јанг, силе, позитивног, мушког принципа и активности, среће и просперитета. Национални симбол Kине, у једној верзији источне митологије добија крила и постиже вечност када напуни четири хиљаде година а кинеска цивилизација данас је у петом миленијуму.

Руски медвед као национални симбол настао је на стереотипима запада, пре свих Британаца, о величини, снази и незграпности словенске империје на истоку Европе. Иако рођен у необичним околностима мит о Руском медведу прихваћен је и код куће. У једном тренутку замало се није нашао на националној застави а сада ужива на грбу Јединствене Русије, водеће политичке партије Руске федерације.

У политичком смислу највећу и најмногољуднију земљу света данас симболизују неприкосновени лидери Владимир Путин и Си Ђиннпинг који у деликатном тренутку савремене историје већ трећи дан разговарају у Kремљу. Посета кинеског лидера Москви која се одвија у знаку "продубљивања свеукупног партнерства" на западу изазива подозрење. Путин и Си одговарају да јачање руско кинеских односа није уперено ни против кога.

'Kинески змај' и 'Руски медвед' грандиозном симболиком као и њихова сарадња сами по себи отварају многа глобална питања. Шта се крије иза синтагме о 'вечном пријатељству', какви су заиста руско кинески планови, ствара ли се нова геостратешка осовина пред очима западне доминације.. питања су на која за Речено и прећутано одговарају Драгомир Анђелковић, историчар и публициста и Алекандар Павић, политиколог и стручњак за геополитичке односе.

Аутор емисије је Радован Пантовић

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено