Читај ми!

Кристофер Рауз - Концерт о Гаудију

Савремени амерички композитор Кристофер Рауз је свој Концерт за гитару и оркестар написао 1991. године за Шерон Избин, као поруџбину Севернонемачког радија и СО из Даласа.

Велика шпанска традиција компоновања музике за гитару водила је Рауза (по сопственом признању) ка размишљању о делу изузетног каталонског архитекте Антонија Гаудија и ка идеји укључивања елемената надреализма и мистицизма који су га  фасцинирали у његовим архитектонским замислима. "У ту сврху, употребио сам, као основу, музику која се вероватно највише препознаје као типична, архетипска шпанска - фламенко. Затим сам наставио да трансформишем тај материјал у нешто за шта сам веровао да би било музички еквивалент начину на који је Гауди узимао традиционални дизајн и додавао му забавне, фантазмагоричне детаље како би своје креације учинио другачијим од грађевине било ког другог архитекте."

Овим речима Рауз описује концерт који ћете данас слушати у извођењу гитаристкиње којој је и посвећен - Шерон Избин и Гулбенкијан оркестра, којим диригује Мухаи Танг.

Емисију припрема и води Маја Чоловић Васић.

 

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно