Читај ми!

„Дани Зорана Гаврића", Музеј савремене уметности Београд

На предлог Друштва за очување сећања на проф. др Зорана Гаврића, Музеја савремене уметности и Центра за музеологију и херитологију Филозофског факултета Универзитета у Београду организује се први Симпозијум о односима уметности, науке и сећања у уговорима тумача под називом „Дани Зорана Гаврића".

Симпозијум је посвећен вечитом разматрању проблема који се јављају у односима уметности и друштва, којима је и Зоран Гаврић био увек предан. Дебате о условима настанка уметности, њеној улози у приватном и јавном животу, те о подршци и узвратном деловању институција на њен развој, никада не могу застарети, на овом Симпозијуму ограничене су само једном старом метафором критичке науке - бракови из интереса. Циљ Симпозијума је да се ове теме актуелизују кроз бијенални сусрет историчара и теоретичара уметности, музеалаца, колекционара и галериста, сусрет у чијем ће средишту бити уговори тумача о односима уметности, науке и сећања.

Бракови из интереса између музеја и историје уметности с једне стране, и уметности и јавних политика у култури с друге стране, опстају у нашем времену из чисте инертности, иако је свим актерима јасно да више не постоји друштвена стварност у којој су оправдани. Већ дуго времена је јасно да се такозване јавне политике не обраћају уметности, не само у традиционалном него ни у модернистичком, па чак ни у постмодернистичком садржају тог појма, већ се обраћају њеном медијском деривату или, још суровије али тачније речено, само сликовној снази њене медијске појаве. У наредним двогодишњим циклусима би се као теме Симпозијума издвајала она питања која су блиска савременом тренутку и новим облицима дијалога у свету уметности.

Допринос Зорана Гаврића областима које се као тема Симпозијума сучељавају био је значајан и по новини и по правовремености у нашој средини, због чега заслужује да се разматра као оставштина за будућност науке о уметности, музеологије и универзитетског образовања за уметност и о уметности.

Као допринос овом симпозијуму Знакови емитују делове снимака и разговора са Зораном Гаврићем настали различитим поводома, али који на аутентича начин показују посвећеност Зорана Гаврића историји уметности и као струци и као науци.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво