Читај ми!

Немачка данас

Велики публицитет је добила недавно објављена вест да је најмање 25 људи ухапшено у рацијама широм Немачке због сумње да су планирали државни удар.

Група екстремних десничара и бивших војника планирала је упад у зграду парламента, Рајхстаг, и преузимање власти, наводи се у немачким медијима. Немац познат по надимку принц Хајнрих Тринаести, стар 71 годину, наводно је био централни личност у тим плановима. Међу завереницима су и чланови екстремистичког покрета Рајхсбургер (становници Рајха), који су дуго под присмотром немачке полиције због насилничких напада и расистичких теорија завере. Они такође одбијају да признају модерну државу Немачку. Процене су да је 50 мушкараца и жена било део групе која је планирала да збаци републику и замени је новим државним уређењем по узору на Немачку из 1871. године. Група је планирала насилни државни удар од новембра 2021, саопштио је савезни тужилац.

Бивши припадници војске били су значајан део завере, наводи се у извештајима. Међу њима су некадашњи елитни војници из специјалних јединица. Група је такође већ осмислила и планове како ће да влада Немачком, саопштило је савезно тужилаштво. Чланови су схватили да планове могу остварити само „војним средствима и насиљем над представницима државе", а то би подразумевало и атентате.

Поставља се питање ко су тзв. Грађани Рајха? „Грађани Рајха" не признају Савезну Републику Немачку, сматрају да је она и даље окупирана, За њих су још увек на снази границе Немачког Рајха из 1937.

Осумњичени, како се наводи, чврсто верују да Немачком тренутно управљају чланови такозване „дубоке државе. После државног удара наводно су планирали да формирају владу. Нова држава била би успотављена као „кнежевина" по монархистичким принципима. Шта нам овај догађај говори о Немачкој данас?

Гости: др Жељко Радинковић, виши научни сарадник на Институту за филозофију и друштвену теорију у Београду. Рођен је у Бањалуци. Студирао и докторирао филозофију на Универзитету Штутгарт; др Давор Џалто,  редовни професор на Одсеку за источно хришћанство Универзитетског колеџа у Стокхолму и председник Института за студије културе и хришћанства.

Аутор: Душанка Петровић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво