Читај ми!

Тимбукту

Пут свиле данас вас води кроз историју Тимбуктуа, града толико тајанственог да је његово име постало синоним за мистичну територију, место недоступно људском искуству.

 

Порекло такве перцепције овог афричког града, велике и бурне историје, који је постао познат као "град 333 свећа", потиче од ореола мистерије који га је у европским представама обавијао још од 14. века. То је било место, говорило се, где је злата било колико и песка и где су се богатство, мудрост и култура преплели створивши једну велику цивилизацију. У својим златним данима Тимбукту је, заправо, у много чему превазилазио и најсмелије маштарије Европљана. Удаљен од свих стаза традиционалног Пута свиле, био је снажно повезан са многим земљама кроз које су путеви свиле пролазили, пре свега оним на Блиском истоку. Многобројни контакти трговаца и учених људи са различитих страна света, створили су, неминовно, изузетно живописну културу која је овде цветала. Њени далеки ођеци и данас се могу чути у музици која се ту изводи.

За данашњи Пут свиле, одабрали смо музику коју ствара трио малијског свирача коре, Балакеа Сисокоа.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Re: zivela nauka...
Мистерија решена: Старија је кокошка!
roj pcela u ventilaciji
Лов на пчеле по Београду
Odakle je nastala kokoška
Мистерија решена: Старија је кокошка!
никада нећемо знати
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Re: oprosti im Boze, ne znaju sta pricaju...
Мистерија решена: Старија је кокошка!