Читај ми!

Тимбукту

Пут свиле данас вас води кроз историју Тимбуктуа, града толико тајанственог да је његово име постало синоним за мистичну територију, место недоступно људском искуству.

 

Порекло такве перцепције овог афричког града, велике и бурне историје, који је постао познат као "град 333 свећа", потиче од ореола мистерије који га је у европским представама обавијао још од 14. века. То је било место, говорило се, где је злата било колико и песка и где су се богатство, мудрост и култура преплели створивши једну велику цивилизацију. У својим златним данима Тимбукту је, заправо, у много чему превазилазио и најсмелије маштарије Европљана. Удаљен од свих стаза традиционалног Пута свиле, био је снажно повезан са многим земљама кроз које су путеви свиле пролазили, пре свега оним на Блиском истоку. Многобројни контакти трговаца и учених људи са различитих страна света, створили су, неминовно, изузетно живописну културу која је овде цветала. Њени далеки ођеци и данас се могу чути у музици која се ту изводи.

За данашњи Пут свиле, одабрали смо музику коју ствара трио малијског свирача коре, Балакеа Сисокоа.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво