Читај ми!

Концепт времена у физици

Саговорник: др Марко Војиновић, Институт за физику у Београду

Иако је време један од основних интуитивних елемената сваког поимања света, разумевање физичке природе времена спада у најкрупније и најдалекосежније научне и филозофске проблеме у историји људске мисли.

Концепт времена у физици се кроз историју значајно мењао и развијао ‒ од Њутнове претпоставке о апсолутном времену што на исти начин протиче за све делове Васионе и све посматраче у њој, преко теорије релативности, која нас учи да време нипошто није независно од збивања и да на његово протицање битно утичу гравитациона поља и померање посматрача у односу на одабрани референтни систем, па све до савремених покушаја изградње обједињене физичке теорије, међу којима има и таквих где време више не фигурира као ентитет по себи. Време је, дакле, и поред огромног напретка у нашем упознавању света, умногоме непресушна загонетка која и даље узбуђује, заокупља и надахњује научнике, филозофе и уметнике; у које нам све аспекте времена тек предстоји да ваљано проникнемо понајпре ће (не без извесне ироније) показати ‒ време.

Разговор је први пут емитован 18. августа 2019.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Срђан Стоиљковић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века
Pozdrav...
Дискус хернија, болест 21. века
XD
Срби се најкрвавије псују