Читај ми!

Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

Пре једног века, првог фебруара 1922. године рођена је редитељка Софија Соја Јовановић, чији је опус љубитељима филмске уметности и те како познат.

Оно што је мање знано је да је са великим успехом режирала и двоцифрени број радио-драма почев од средине педесетих година прошлог столећа.

Такође пре сто година, фебруара 1922. године, америчка компанија АТ&Т најавила је да ће почети са емитовање радио реклама, које су тада назвали - „таксом за емитовање". Исте године, догодила се историја - њихова главна радио станица WEAF у Њујорку емитовала је своју прву плаћену радио рекламу. Међутим, још две године раније, радио који је рођен као комерцијални медиј. Наиме, станица KDKA у Питсбургу, у Пенсилванији, још 2. новембра 1920. је у етру пратила изборну трку између председничких кандидата Ворена Г. Хардинга и Џемса Кокса. Забележено је да је програм пратило око 1.000 слушалаца тада новог медија, а резултате избора прочитао је Лио Розенберг који је тиме постао први професионални спикер у историји радија. Убрзо је KDKA запослила и првог спортског коментатора, Харолда Арлина, стручњака за амерички фудбал, од 1921. емитовали су и први религијски програм "Ваздушна црква", први су преносили преко радија позоришну представу, а у неким изворима забележено је да су баш они емитовали прву рекламу. На срећу, има и важних архивских и документарних снимака који могу да нам илуструју почетак рада станице KDKA, а у том походу на прве дане радија помоћи ће нам Џон Шнајдер, стручњак за историју радија из САД.

У рубрици „Кутија за памћење" емитујемо одломке из разговора Милоша Јевтића са глумицом Рахелом Ферари. Ови разговори вођени су 1976. године за циклус емисија „Гост Другог програма".

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво