Читај ми!

Тајне службе

Између мита и стварности

У свечаном холу Безбедносно информативне агенције на београдској Бањици доминира статуа у црном смокингу поред МГ кабриолета. У витрини поред ње изложени су предмети који су припадали нашем најпознатијем агенту Душану Попову, како се тврди прототипу, за филмски лик Џејмса Бонда. Ту су његов пиштољ, фотоапарат, сат и чековна књижица.

Овај аранжман, постављен приликом недавног јубилеја, потхрањује домаћи мит о агентима, шпијунима, тајним службама. На другој страни хола међутим доминирају портрети челника службе међу којима су Слободан Пенезић Крцун, Света Стефановић Ћећа, Јовица Станишић, Раде Марковић... а који опомињу да „служба" није филм.

Између мита и стварности су чињенице које говоре да је половином октобра 1899. одлуком тадашње скупштине основана прва српска цивилна тајна служба која је по закону имала за циљ „одржање државног поретка и опште земаљске безбедности". Овај догађај узима се за почетак историје тајних служби и обележава као дан БИА-е.

О настанку, развоју и данашњем положај безбедносних служби у Србији за Речено и прећутано говоре народни посланик и професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић и професор Радојица Лазић са Академије за националну безбедност.

Аутор емисије је Радован Пантовић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се