Речено и прећутано

Према истраживањима, Србија је друга земља на свету по страху запослених од губитка посла, а то је, након смрти блиских особа, најстреснији догађај у животу.

Страх од губитка посла и средстава за егзистенцију својих породица, потпуна правна несигурност, као и пасиван однос државе према послодавцима који крше законе, одвраћају раднике од саме помисли да траже своја права, чак и по цену да месецима не добијају плате. Преовладава став "ћути и трпи".

Нејаки синдикати и пасиван однос државе, недостатак солидарности и поруке које добијају са највиших нивоа власти обесхрабрују раднике да се конкретније ангажују у одбрани својих права.

Од свих стресних животних ситуација, отказ је у првих пет који код већине људи изискује повећане напоре за прилагођавање новонасталој ситуацији. Поред економске и правне, губитак посла за собом носи и јаку психолошку димензију - губљење самопоуздања, интегритета и самовредновања. И сама помисао на отказ код многих буди класичан, ирационалан, демотивишући страх.

Говоре проф. др Дејан Урдаревић са Правног факултета и Сарита Брадаш, психолог истраживач из фонације Центар за демократију.

Аутор Душанка Петровић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се