Соларис

Тема емисије: Педесетогодишњица човековог првог слетања на Месец

Саговорник: др Милан М. Ћирковић, научни саветник Астрономске опсерваторије Београд и сарадник Института за будућност човечанства у Оксфорду (Велика Британија)

Двадесетог јула 1969. године, људско биће је први пут крочило на једно небеско тело изван родне планете. Тога дана, астронаути Нил Армстронг и Едвин Олдрин искрцали су се на Месец из слетног модула „Игл" мисије Аполо 11 у пределу названом Море тишине, док их је из Месечеве орбите пратио пилот командног модула Мајкл Колинс. У реализацији овог подвига, који по многим мерилима представља један од најзначајнијих догађаја двадесетог века, свакако је учествовао велики број људи, укључујући и прослављене стручњаке српског порекла, а његова симболичка и практична вредност умногоме припада наслеђу целокупног човечанства, премда су га неспорно изнедриле хладноратовске историјске околности. Нажалост, након свега шест лунарних слетања, од којих се последње одиграло крајем 1972, људи до данас нису путовали на Месец, нити су се, изузев посредством беспилотних сонди, винули даље од Земљине орбите. Стога је педесетогодишњица Армстронговог малог и великог корака неизбежно повод за преиспитивање наших некадашњих и актуелних надања и фантазија, реалних постигнућа и пропуштених прилика, краткорочних и дугорочних планова истраживања свемира, и надасве различитих виђења будућности људске врсте, међу којима барем нека подразумевају да ћемо се недвосмислено и одважно одазвати на зов неизмерних космичких пространстава.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон мајстори: Весна Тошовић и Горан Ивковић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво