Спорови у култури

О откупу књига, да ли нешто треба мењати

По објављеним резултатима Конкурса за откуп публикација за библиотеке, реаговало је Професионално удружење издавача. У Саопштењу које нам је послато истиче се да постојећи модел Откупа не обезбеђује доступност квалитетних књига у свим јавним библиотекама на територији Србије, те они предлажу да се постојећи модел промени како "убудуће не би био извор проблема". Веле и то да републички Откуп књига не може бити једина замена за недостатак активне набавне активности библиотека...

На Конкурсу се одлучивало о квалитету књига на основу постојећих критеријума. Увидом у предложене наслове видећемо да је велика пажња дата публикацијама за децу, док су домаћи хит писци веома лоше прошли.
Но, за шта ће се одлучити библиотекари и који ће се наслови наћи у библиотечким фондовима, још увек је питање библиотекарске одлуке.
Осим расправе о моделу откупа књига за јавне библиотеке који се популарно назива "двостепени", у данашњој емисији ћемо говорити и о нашим читалачким навикама, које би требало да се стичу у библиотекама.

Гости ауторке и уреднице Мелихе Правдић су председник Удружења професионалних издавача Србије Зоран Хамовић, библиотекарка Библиотеке "Милутин Бојић" Олга Јечменица и члан Комисије за откуп публикација за јавне библиотеке Министарства културе Слободан Рељић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво