Читај ми!

Ајвар и друга сећања

Прво се осети мирис печених паприка из летње кухиње. Пун, слаткасти мирис засићен димом. Пуцкетају паприке на старом шпорету, а ако нису добро обрисане после прања, поскоче као да би да утекну. Кад буду с обе стране печене, бака их прстима који не осећају врелину, пребацује у шерпу с лименим поклопцем, да одстоје. Она то ради брзо, да се пара не разиђе, па покопац зазвечи ко рањена чинела.

Паприка за ајвар и другу зимницу љушти се на хоклици или на шамлици. Ретко кад за столом. Опрљена љуска лепи се за прсте, а семенке се церекају при сваком покушају да буду ухваћене. Жене се разговоре о својим јетрвама и заовама и мало скрену поглед с руку, а семенке тад почну да изводе бургије, па све безобразније клизе где не треба. Све док неко не викне: „Аман, жене, целе петељке бацате у паприку“! Онда се оне прену, а разговор замре док се не претреби штета, па све испочетка.

Глумац – Небојша Миловановић

Аутор и уредник – Мирјана Блажић

 

Емисија Српски на српском емитује се током дана у следећим терминима - 05:55; 08:55; 11:55 и 18:55

Ово издање можете чути поново на таласима Првог програма Радио Београда 12. и 21. новембра.

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом