Читај ми!

Белмужијада

У Сврљигу је у току традиционална 19. по реду "Белмужијада". Тродневна манифестација посвећена старом пастирском јелу, које је Сврљиг ставило на светску гурманску мапу,  Белмуж се прави од сврљишког младог крављег сира. Стално се меша. Кад се сир истопи дода се бело кукурузно брашно. На количину сира иде 10% брашна.  Звучи једноставно, али је за припрему доброг белмужа ипак потребно мајсторство и дугогодишња пракса. Током три дана Белмужијаде поједе се и купи око 3 тоне белмужа и сира и потроши око 15 хиљада литара млека.

Пиротски крај надалеко је познат по пиротском качкаваљу, пегланој кобасици, јагњетини. У околини на њивама око села Крупац успева и посебна пиротска црна паприка. Пироћанци тврде да се најбољи и најслађи ајвар прави од ове паприке, аутохтоне сорте која се гаји само у овом крају. Ова зрела паприка је црвене боје али је због стабла које је у време цветања тамно зову Црна паприка. Ова паприка се углавном суши и користи за низу, а семе које се извади засејава се идуће године.

Због афричке куге свиња страх је у селима Подунавља и Мачве. Колико је у овом тренутку активних жаришта у Србији, да ли је укључен аларм или је ситуација под контролом питали смо надлежне из ветеринарске инспекције.

Уредник емисије Душан Величковић.


 

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом