Читај ми!

Реприза

Ликовна група ''Десеторо''

Трагајући за најсуптилнијим у бићу ствараоца и покушавајући да одгонетнемо колико је за стасавање уметника важно школовање, а колико природна надареност, вечерашњу емисију посветићемо ликовној групи ''Десеторо''. Настала у Београду током јесени 1939. године она је окупила уметнике различитих сензибилитета и хтења, различитог сликарског израза.

Своје место унутар ове групе нашли су како они који су ликовне поуке стицали на академијама европских престоница, пре свега Париза, тако и самоуки сликари. Неспутаношћу маште, слободом стваралачког чина, јединственошћу израза, колорита и светлости, иако без целовитог програма, ова група и сликари у њој окупљени удахнули су нове визије богатој ликовној сцени средином XX века. 

Своје место унутар ове групе нашли су како они који су ликовне поуке стицали на академијама европских престоница, пре свега Париза, тако и самоуки сликари. Неспутаношћу маште, слободом стваралачког чина, јединственошћу израза, колорита и светлости, иако без целовитог програма, ова група и сликари у њој окупљени удахнули су нове визије богатој ликовној сцени средином XX века.  Групу ''Десеторо'' чинили су ликовни ствараоци Љубица Цуца Сокић, Алекса Челебоновић, Богдан Шупут, Душан Влајић, Даница Антић, Никола Граовац, Јурица Рибар, Стојан Трумић, Миливој Николајевић и Боривој Грујић. Потекли из различитих средина и различитих друштвених слојева, различитог образовања, окупили су се трагајући за оним духовним у уметности, уз видно поштовање једних према другима, када је реч о техници и изражајним средствима. Баш то, али и чињеница да су сви били ђаци Јована Бијелића, подстакло их је да се снажно ликовно развијају унутар групе, али и као самостални и јединствени сликари, различитих сензибилитета, хтења и ликовних порива.

Аутор емисије: Александра Јагодић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије