Читај ми!

Донорство је херојство

Од мултипле склерозе у Србији болује око девет хиљада људи. Болест се најчешће јавља између 20-те и 40-те године живота. Применом нових терапија знатно се побољшава квалитет живота оболелих, а томе доприносе и активности Друштва МС Србије, посебно у едукацији и социјализацији оболелих. О овој теми говоримо поводом Дана мултипла склерозе, а ове године биће прилика да се обележи и пола века постојања Друштва, из којег је и наша данашња гошћа, психотерапеут, Вања Телески.

Закон о пресађивању људских органа је пуне три године на чекању. До данашњег дана, тај пропис још није стигао на дневни ред скупштинског заседања и некако је пао у заборав читаве јавности. Као последица, ове године урађене су само две кадаверичне трансплантације. Разлога има још, а односе се на недовољно развијену свест о значају даривања и трансплантације органа. Саговорнице су нам Марта Сјеничић, председница Удружења правника за медицинско и здравствено право Србије - СУПРАМ и Ивана Јовић из Удружења "Донорство је херојство".

У сенци дешавања у Украјини и на Блиском истоку тиња неколико потенцијалних жаришта у Источној Азији. Сва су она потпирена сукобом Кине и Сједињених америчких држава, а најновија провокација стиже са Тајвана. Страствени инаугурациони говор новоизабраноиг председника призвао је реакцију кинеске армије у виду војних маневара око овог пацифичког острва. Ко је нови тајвански лидер, колико ће његова будућа политика дестабилизовати регион и да ли ће дати гориво за додатно продубљивање сукоба великих сила?

Уредник и водитељ Оливера Стајић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије