Читај ми!

Хаљина од звука – Ситан штеп

Заогрнути хаљином од звука с почетка тридесетих година прошлог века, слушаћемо цртице из славне радијске прошлости. Музика је из нашег Звучног архива, иста каква је била и онда. А радио…, он је и онда био буквално божанствен. На дан 9. октобра 1932. године, уследило је обожење на насловној страници часописа Радио Београд:

Овде моторни чамац Радио Београда! У суботу, 4. и недељу 5. јула 1931. године имали су слушаоци наше станице прилику да чују репортажу из моторног чамца који је брзином од 20 до 50 км на сат пратио такмичарске чамце веслачких утакмица на Чукарици. Ово је први случај у јужној Европи и на Балкану да је за репортажу искоришћена мала покретна емисиона станица.

Технички шеф Радио Београда, Фрањо Мозер, у пролеће следеће 1932. године, направио је један веома успео радијски подвиг и емитовао репортажу с брода. На једном излетничком броду инсталирао је једну малу отпремну и пријемну станицу. Прво је послао извештај централи о занимљивостима на броду. Станица је извештај примила и послала у етар. Мала пријемна станица на броду примила је тај враћени извештај и огласила га звучником на броду, што је увелико изненадило и разгалило све присутне.

Фабрика шешира „Орао“ – Београд ставила је на расположење дирекцији Радио Београда 30 шешира као награду девојкама које буду најбоље говориле пред микрофоном. Тај говор се састоји из кратког одговора на питања која ће девојке добити од управе Радија, а она се тичу културне мисије радија.

Београдска радио-станица преносиће сваког дана звук нових звона Саборне цркве, објављено је на Радио Београду у понедељак, 23. марта 1931. године, када су на пригодној свечаности освећена нова звона београдске Саборне цркве. Било их је пет, од којих је највеће било тешко 2.580 килограма, што га је чинило најтежим звоном у Београду.

Четврту емисију у серијалу Гости из прошлости - Хаљина од звука, с поднасловом „Ситан штеп“, поводом стогодишњице Радио Београда, припремили и реализовали:  аутор текста, наратор и уредник емисије – Мирјана Блажић; глумац Синиша Убовић; организатор Милена Борчанин и мајстор тона Мирослав Живковић.

 

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије