Читај ми!

О исходу гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација

У седишту Уједињених нација у Њујорку, на Генералној скупштини земаља чланица, јуче се гласало о резолуцији о Сребреници коју су предложиле Немачка и Руанда. Иако се према процедури Генералне скупштине одлуке доносе консензусом за који је потребно да све државе буду сагласне око текста нацрта резолуције, о предлогу резолуције о Сребреници се гласало пошто су се Србија, Русија и Кина противиле њеном усвајању. На гласању у Генералној скупштини Уједињених нација, не постоји могућност улагања права вета, а свака од 193 државе чланице има право на један глас. Због важности исхода овог гласања, цео први сат "Магазина на Првом" биће посвећен тој теми о којој ће са саговорницима разговарати уредник Спољнополитичке рубрике Радио Београда 1 Никола Денчић.

У наставку "Магазина" - о највећем скандалу у историји британског здравства. У периоду од седамдесетих до раних деведесетих година прошлог века, 30 хиљада људи примило је крв заражену хепатитисом Ц или ХИВ-ом, због чега је чак три хиљаде преминуло. Премијер Сунак се свима извинио и најавио исплату одштете у вредности од готово 13 милијарди долара појединцима и породицама, што се већ оцењује као недовољна накнада посебно онима који су изгубили најдраже. А с обзиром на термин када је извештај о овом скандалу у британском јавном здравству објављен, тешко је замислити да неће оставити последеице по актуелну Владу конзервативаца на ванредним парламентарним изборима који су управо расписани за 4. јули.

У делу резервисаном за културу, чућете више о томе како је настао документарни филм "Комби-нација" Југослава Николића, премијерно приказан на 17. међународном фестивалу БЕЛДОКС. Према речима аутора: "Комби-нација је тзв.роад мовие који нас вожњом рестаурираног олдтајмера, комбија Застава 850АК, враћа у Југославију осамдесетих година. Из приче бивших радника се може сложити мозаик како је изгледао живот некада, а за веродостојну слику садашњости су се постарали снимци више камера“.

Уредници и водитељи - Никола Денчић и Елизабета Арсеновић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије