Читај ми!

Дан одлуке у Генералној скупштини УН

Резолуција о геноциду у Сребреници данас је пред Генералном скупштином Уједињених нација, где се очекује расправа и гласање. Претходни период обележила је интензивна дипломатска борба српских званичника, бројни сусрети и разговори у којима су објашњавани ставови Србије и Републике Српске као и бројни разлози због којих не треба гласати за резолуцију. Са супротних позиција, дипломатску борбу водили су и предлагачи и спонзори резолуције међу којима су и неке од најмоћнијих земаља света.

Какав ће бити резултат, колико држава ће гласати за, колико против а колико ће бити уздржаних? Како ће гласање у Генералној скупштини утицати на међународне односе и да ли је данашње изјашњавање прекретница која може да измени слику постојећег глобалног поретка?

“Ако је све геноцид, то значи да ништа није геноцид”, речи су директора Центра “Симон Визентал”, Ефраима Зурофа. Да ли смо ушли у време потпуне релативизације историјских чињеница – такође је питање за саговорнике емисије а то су проф. Владимир Вулетић са Филозофског факултета и Синиша Симић са Факултета политичких наука у Бањалуци.

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије