Читај ми!

Закон о родној равноправности ступа на снагу

Језик колатерална штета

На снагу ступа Закон о родној равноправности, који је Србија усвојила још 2021. године, у јеку епидемије корона вируса. Трогодишњи вакум највише је обележила полемика око одредби које се односе на употребу родно осетљивог језика. Он ће, према слову закона морати да се користи у средствима информисања, образовању, науци, уџбеницима, као и у другим областима васпитног рада, а за непоштовање су предвиђене казне од 50.000 до два милиона динара. Док су предлагачи образлагали да ће Закон обезбедити бољи родни баланс у свим областима, стручна, али и добар део опште јавности, гласно је негодовала. Одбор за стандардизацију српског језика, као и Матица српска, тврде да не постоји научна аргументација за увођење нових правила. Део правне струке негодује јер је Закон, како кажу, неуставан, док Српска православна црква упозорава да је он противан традицији и као такав опасан за опсатанк брака и породице. Да ли је родно осетљив језик потреба модерног друштва или просто насиље над речима, истражујемо у теми на почетку Магазина.

Коло Српских сестара основано је пре сто година. Од тада, препознатљиво је као удружење које чува и негује традицију српског народа и бави се добротворним и хуманитарним радом. Недавно је, а поводом века постојања, објављена и монографија "Коло српских сестара и краљица Марија". Тим поводом, о историји Кола српских сестара, активностима и плановима говори председница Данијела Крунић.

Дубину Дунава, висину Гардоша и сав живот на калдрми између земунског брега и реке, најбоље је познавао и неизмерно волео писац, публициста и хроничар Земуна, Бранко Најхолд. Њему у част, сваке године у ово време, Земунци организују манифестацију „Бранков дан“. Крајем прошле недеље у библиотеци Свети Сава представљена је и његова књига “Кратке, још краће, најкраће домаће- Приче о Земуну и Земунцима” . Како поштоваоци и пријатељи чувају сећање на свог Земунца Бранка Најхолда, забележила је Мина Станојловић.

У нашој рубрици „Из тонског архива“, коју поводом сто година Радио Београда припрема Наташа Ћуковић, чућете редитеља Френсиса Форда Кополу. Са њим је 1979-е, непосредно после премијере филма "Апокалипса данас" у емисији Радиоскоп разговао новинар Слободан Радовановић


Аутор : Ана Томашевић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије