Читај ми!

Дан победе и Дан Европе

Овај дан, 9. мај обележава се у целој Европи и у многим земљама света. За Европску унију, то је Дан Европе, за Русију-Дан победе.

Дан победе, 9. мај у Русији се доживљава као отаџбински празник. То је тренутак када се Руси сећају и одају почаст небројеним животима положеним у борби против нацизма. Црвена совјетска застава истакнута на куполи Рајхстага у центру Берлина означила је коначну победу над фашизмом. Деветог маја 1945., немачка влада потписала је капитулацију, а маршал Жуков ју је ратификовао. У Москви се одржава традиционална победничка војна парада. Тако ће бити и ове године, упркос рату на истоку Европе. О празнику и паради разговарамо са колегом, дописником Новости из Москве Бранком Влаховићем

У ситне сате, између 8. и 9. маја 1945.године, Немачка је потписала капитулацију пред западним савезницима. Каснији догађаји, хладни рат, зачеци Европске уније и конфронтација истока и запада довели су до различитог односа према Дану победе и различитог обележавања. Због тога, Дан победе више није јединствен. У земљама Европске уније данас се обележава и Дан Европе. Шта он симболизује и какав однос чланице уније имају према Дану Европе, известиће нас дописник РТВ из Брисела Иван Илић.

У Магазину ћете чути и сећање Момчила Одановића, учесника завршних борби за ослобађање Београда и Југославије 44/45 -те, носиоца партизанске споменице, борца Шесте личке дивизије, кога је 2015. председник Путин одликовао Медаљом победе. То било једно од последњих сведочења Момчила Одановића о сламању фашизма. Он више није жив, али његово сећање  чува архива Радио Београда. 

Селаковићи, Милићи, Видњевићи, Радојчићи, Вукмановићи, Дмитровићи…То су српска презимена која се више од 500 година породично наслеђују у Белој Крајини и потичу од првих ускока који су дошли у те крајеве. Писани трагови сведоче да су Срби на југоистоку Словеније староседеоци. Живе у неколико села која припадају општини Чрномељ, надомак Новог Места и близу границе с Хрватском. Села су црквено подељена између Митрополије загребачко - љубљанске и Епархије горњокарловачке. Мештани се, како кажу, труде да их асимилација не прогута и да сачувају српски идентитет. Како им то успева, испричали су нашој екипи која их је посетила и колегиници Наташи Аћимовић.

Са вама Ана Томашевић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара