Читај ми!

Недељко Јовановић, рукометаш

Гост 592. емисије је један од наших најтрофејнијих рукометаша Недељко Јовановић. У омладинској конкуренцији освојио је бронзану медаљу на Европском првенству у Шпанији 1989. и златну на Светском годину дана касније у Грчкој. У А националној селекцији освојио је златну медаљу на Медитеранским играма у Грчкој 1991. и три бронзане: на Европском шампионату у Шпанији 1996. и Светским првенствима у Египту 1999. и две године касније у Француској. Имао је и богату клупску каријеру играјући осим у нашој земљи у Шпанији, Немачкој и Аустрији. Са Партизаном и на крају каријера са Колубаром из Лазаревца је освојио дуплу круну, а са Портландом Сан Антониом првенство 2002. и Суперкуп Шпаније 2002. и 2003. и Куп ЕХФ 2004. Годинама је био један од најбољих средњих бекова света. Каријеру је завршио у 40-ој години.

У емисији ће између осталог говорити: зашто је настојао да буде успешан на више места у тиму? Да ли му је користило што је био члан Металопластике после чувене генерације „шабачких ванземаљаца“? Зашто му је било теже да игра против нижих и физчки слабији, него против виших и крупнијих рукометаша? О стварању шампионског тима Партизана 90-их и тадашњем тренеру Јовици Елезовићу. О драматичној завршници одлучујуће утакмице плеј-офа државног првенства 1993. са Црвеном зверздом после које су црно-бели освојили титулу, а он имао пресудну улогу. Да ли је осећао страх када је био у ситуацији да одлучи победника? О популарности у нашој земљи и иностранству.

О неодласку на Олимпијске игре у Барселону 1992. због санкција према нашој земљи и бављењу спортом тих година због свеколике немаштине. Шта је било пресудно да после Партизана каријеру настави у Шпанији? О мечу са Француском крајем 1995-те у квалификацијама за Европско првенство и незабележеном интересовању навијача. О такмичењима на којима је освајао медаље у дресу државног тима и навикавању на нове средине и клубове у којима је играо.

Аутор Мирослав Нешић.

Радио Београд Први програм од 16 до 17 часова.

 

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се