Читај ми!

Дуготрајна нега је императив за старије и особе са инвалидитетом

Каква је будућност дуготрајне неге старијих и особа са инвалидитетом? Зашто је важно да, у држави у којој трећину популације чине старији од 65 година, та нега буде утемељена на јавном, приватном и цивилном партнерству? Одговоре ћемо потражити од програмске директорке за друштвени развој Сталне конференције градова и општина Јасмине Танасић. На панел-дискусији у Привредној комори Србије указала је на важност интегрисања социјално-здравствених услуга за потребе дуготрајне неге.

Да ли је кафа здрав напитак или може да буде и узрочник неких обољења? Када и колико је можемо пити, а када избегавати? О кафи као најраспрострањенијем напитку на планети сазнаћемо више од проф. др физичке хемије Светлане Станишић.

Путем радио-таласа кренућемо у село Хајдучица, у Банату, у којем су сабране мешавине култура и народа које на овом простору живе дуже од два века. У репортажи Јелене Перендије Михајловић открићемо какве везе са Хајдучицом има први градоначелник Београда Влада Илић, ко су фифери, како су се некада правиле кокице и колико подсукњи има словачка ношња.

Минуте за културу ћемо посветити представи „Стаклена менажерија“ Тенесија Вилијамса, у режији Иване Вујић која вечерас има премијеру на малој сцени „Мадленијанума“. Тако се овај театар придружује свим позориштима у свету која обележавају јубилеј – осам деценија од настанка овог култног драмског дела.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Немања Кујунџић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Фото/Владимир Хуђец

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво