Читај ми!

Здравствено осигурање и за неплаћени рад

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог донело је Правилник о методологији за обрачун неплаћеног кућног рада, односно послова за чије обављање се не остварује новчана накнада, као што су вођење домаћинства, старање и брига о деци, о старијим и болесним члановима породице, послови на пољопривредном имању… Србија је тако постала прва земља у свету која је израдила документ којим се прописује да лице које није здравствено осигурано по било ком другом основу, стиче право на здравствено осигурање по основу неплаћеног рада у кући. Ова охрабрујућа вест не значи да ће нови правилник одмах почети да се примењује, пошто су неопхоне измене Закона о здравственом осигурању. Саговорник Магазина је Марио Рељановић, председник удружења Центар за достојанствени рад.

Пролећна путовања ове године су за више од 20 одсто продаванија него 2023. иако су цене више него раније. Утисак је да су се промениле и навике туриста, те је све више људи иду на краће али чешће одморе. Увелико се продају и аранжмани за летовања, такође скупљи него раније. Истовремено ЕУ уводи строжа правила за краткорочно изнајмљивање смештаја преко интернет платформи, како због заштите потрошача од превара, тако и због потребе сузбијања такозваног прекомерног туризма који сад већ озбиљно угружава квалитет живота у најпосећенијим дестинацијама. Да ли ће овим потезима бити обесхрабрен масовни, и скоро сваком џепу доступан масовни туризам питамо Николу Тодоровића секртара Удружења туризмолога Србије.

У години када облежава 75 година од оснивања, НАТО је добио две нове чланице, Шведску и Финску, око 1500 км нове границу са Русијом, рат у Украјини подстакао је чланице да повећају издвајања за одбрану, а алијанси следи и избор новог генералног секретара, пошто је Јенс Столтенберг објавио да након 1. октобра не жели да остане на функцији на којој је био десет година. Као кандидати се наводе бивши холандски премијер Марк Руте, тренутна премијерка Естоније Каја Калас, а недавно је жељу да се нађе на овом месту изразио и Клаус Јоханис, председник Румуније. О избору челника северноатлантске алијансе и значају и улози НАТО у актуелним глобалним турбуленцијама разговарамо са за Игором Новаковићем из ИСАЦ фонда.

Са вама, Јелена Видић.

boxPluginImg

 

 

Магазин на Првом Магазин на Првом

Autor:
разни аутори

Животне теме, атрактивни гости, добро расположење - анализа актуелних дешавања, вести из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво