Акушерско насиље

Сваке године крајем јануара обележава се Међународни дан приватности који би требало да подсети јавност на њено неотуђиво право на заштиту властитих података о личности. Теме о којима ће се од 24. до 26. јануара разговарати су између осталог: биометријско препознавање лица, развој и етичка употреба вештачке интелигенције, улога и заштита личних података у глобалној изборној години, судска пракса у Србији у области заштите података о личности, сајбер криминал, осветничка порнографија.. .Наша гошћа је Ана Тоскић Цветиновић, извршна директорка организације ”Партнери Србије” која са представницима државног и цивилног сектора организује бројне скупове.

У последње време повећава се број жена које сведоче о акушерском насиљу које су претрпеле у породилиштима. “Ниједна жена која борави у гинеколошко-акушерској установи не може бити само број или дијагноза, она је људско биће које мора имати хуман медицински третман , без злостављања и уз поштовање личности”. Тим речима почиње извештај о третману жена у нашим породилиштима који је са својим колегиницама урадила адвокаткиња Марина Мијатовић. У нашој емисији говоримо о проблемима на које је указао Извештај, али и о томе шта можемо да урадимо да заштитимо будуће породиље.

У Немачкој се настављају штрајкови, овога пута машиновођа, а и пољопривредници најављују повратак на улице: ”Ако се ништа не промени може доћи до ерупције”, поручује председник Удружења немачких пољопривредника. Осим што је Немачка наш значајан спољнотрговински партнер, у њој живи неколико стотина хиљада људи са овог простора. Како на земље Балкана, а пре свега на Србију утиче рецесија у тој земљи, питамо професора Владана Ивановића, економисту.

Најава доношења Закона о равноправности бракова према коме ће истополни парови моћи да усвајају децу која су тренутно у институцијама, али неће моћи да имају децу кроз сурогат мајчинство, изазвала је бурне реакције у Грчкој. Црква се оштро противи, док премијер Киријакос Мицотакис поручује: ”поштујемо, али држава доноси законе”. Из Атине са најновијим информацијама се јавља наш дописник Мајда Шимунец.

Уредник и водитељ Дијана Иванов Кадић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво