Читај ми!

После пожара у Теслиној лабораторији на Лонг Ајленду - санација мора почети што пре

Пре две седмице, научну али и ширу јавност потресла је вест о пожару у којем је изгорео део последње сачуване лабораторије великог Николе Тесле у месту Шортем на Лонг Ајленду близу Њујорка. У ватри, чији узрок избијања и даље није утврђен осим што је искључено да је била подметнута, изгорели су кров, димњак и купола здања, разнесени су поједини прозори и врата, зидови од карактеристичних црвених цигли су нагорели, а разбацаног каменог, металног и стакленог шута има по целом имању површине 16 ари. Већ је покренута и међународна кампања прикупљања новца за најпрече поправке којој се придружила и наша земља. О значају Теслине лабораторије на Лонг Ајленду и утицају штете коју је пожар направио у остваривању амбициозног плана групе поштовалаца Теслиног дела и наслеђа по којем тај простор треба да прерасте у светски центар за иновације, образовну установу и музеј - разговараћемо са Владимиром Јеленковићем, бившим дугогодишњим директором Музеја Николе Тесле у Београду.

Представићемо вам и пројекат оснивања мреже центара за ручну производњу папира од рециклажног материјала захваљујући којем ће 120 људи са тешкоћама у развоју у седам градова наше земље добити прилику да ради што ће допринети њиховом социјалном и економском оснаживању. Реализацију пројекта координира Удружење за подршку особама ометеним у развоју "Наша кућа", а више ћемо чути од председнице удружења Анице Спасов.

Гошћа ће нам бити и професорка Снежана Николајевић, музиколог, пијаниста и музички критичар која је са професорком Бранком Радовић, такође музикологом, ауторка монографије "Александар Вујић - од А до Ш" о том великом српском композитору, диригенту, пијанисти и музичком педагогу који је оставио јединствени печат у нашој, али и светској музици, музичком животу и култури.

На крају, али не и на последњем месту - с обзиром да је први понедељак у месецу, у централном сату "Магазина на Првом", као и обично време је резервисано за наш контакт програм и укључења слушалаца.

Са вама - Елизабета Арсеновић

 

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво