Читај ми!

Амбер алерт стиже у Србију

Серија трагичних догађаја у којима су жртве била деца пробудила је и покренула домаћу јавност. Појавило се низ удружења и невладиних организација са мисијом да се деца заштите од насиља, да се сачува њихов интегритет и њихови животи. Једна од највећих и најзначајнијих је Центар за несталу и злостављану децу, настао из фондације Тијана Јурић. Највише захваљујући њему и покретачу Игору Јурићу, ускоро ће у Србији почети са радом такозвани Амбер алерт систем. Шта он представља, како ће функционисати, о томе говори оснивач Фондације Игор Јурић

Једна од најважнијих научних институција за проучавање атомских честица и квантне физике, Церн, основан је пре 69 година. У Церну су у међувремену остварени крупни научни резултати. Откривене су и експериментално доказане неке од најситнијих елементарних честица, међу којима је и Хигсов бозон, такозвана Божја честица. О значају и раду ове међународне институције и нашем учешћу у Церновим пројектима разговарамо са Слободаном Бубњевићем, стручним саветником Института за физику.

Сада већ традиционална манифестација Ноћ истраживача одржава се овог викенда широм Европе. У Србији се организује у 24 града. Цео догађај је посвећен популаризацији науке и учењу уз забаву. Уочи почетка манифестације за Магазин говори Јована Рајић, научни сарадник Института за биолошка истраживања Синиша Станковић и један од координатора овог догађаја.

Радио Београд обележава 99 година постојања. Почетком 20. века, 1924. године, Београд је кренуо на пут убрзаног развоја, а један од симбола тог процеса био је Радио Београд, први радио на Балкану. У једновековној историји наш радио забележио је, испратио и учествовао у најважнијим историјским, политичким, друштвеним и културним збивањима ове земље и народа, који су живели на овим просторима и били део света, између осталог, захваљујући првом медију масовних комуникација у Србији. О Радио Београду данас говори главни уредник Првог програма Срђан Бошковић.

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу