Читај ми!

Србија друга у Европи по смртности од карцинома плућа

Годишње 500.000 Европљана добије дијагнозу рака плућа. Податак који посебно забрињава јесте да наша земља заузима неславно друго место по смртности од тог обољење. Зашто се код две трећине пацијената болест открије у одмаклој фази? Да ли примена савремених имунолошких и циљаних терапија може да промени овакву статистику? О томе ћемо разговарати са др Милицом Контић Јовановић, начелницом Одељења за молекуларну имунотерапију карцинома плућа, Клинике за пулмологију УКЦ Србије.

Најновија истраживања упућују на то да ће до 2050. године готово половина светске популације имати проблем са кратковидошћу. Бележи се драматичан пораст оштећења вида. Занимљиво је да је у половини случајева, оштећење могло да се спречи. Зашто смо тако немарни према својим очима и како да очувамо свој вид, питања су за офталмолога, др Невену Бјеловић.

Сједињене Државе, Европа и Русија више нису једине које одлазе у свемир са циљем да истраже скривене могућности нашег сателита. Индија, Кина и Јужна Кореја су такође покренуле своје мисије. Историјски тренутак догодио се чином слетања индијске летилице ЧАНДРАЈАН 3. Да ли ово наговештава оживљавање свемирских програма и нову научну, економску и политичку трку? Ко и каква права полаже у свемиру? Одговоре тражимо од Милана Стојановића из Астрономске опсерваторије у Београду.

Уредник и водитељ Оливера Стајић.

 

Магазин на Првом Магазин на Првом

Autor:
разни аутори

Животне теме, атрактивни гости, добро расположење - анализа актуелних дешавања, вести из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке