Читај ми!

Дигитализација наставе – корак уназад?

Шведска се враћа традиционалним образовним методама с нагласком на штампане књиге, читање и вежбање писања и смањује употребу таблета и дигиталних алата. Ова држава иначе је била предводник у увођењу нових технологија у школе, а на овај корак се одлучују након што су политичари и стручњаци изразили забринутост да је прекомерна дигитализација, укључујући увођење таблета у предшколске установе, довела до опадања основних вештина ученика. Како би изашли на крај с падом у читалачким способностима ученика, шведске власти најављују да ће ове године инвестирати око 60 милиона евра за куповину књига које ће расподелити по школским библиотекама и још 42 милиона у следеће две године за бржи повратак класичних уџбеника у школе. О томе разговарамо са Драгицом Павловић Бабић, професорком на Филозофском факултету и некадашњом координаторком ПИСА тестирања у Србији.

Институт за трансфузију крви, услед све већих проблема са резервама крви, започео је нову акцију под називом „Желите да урадите нешто важно данас? Дајте крв, рачунамо на вас”, у којој ће моћи да учествују сви грађани у градовима широм Србије. Како истичу у Институту, проблем представља велика свакодневна потрошња јединица крви. Ситуација је таква да резерви крви има за један дан и уколико остану на том нивоу, може да се догоди да одређене операције не могу да се спроведу. О важности одзиву на ове апеле говоримо у данашњој емисији.

Пројекат Научнотехнолошког парка Нови Сад нашао се међу пет најбољих европских пројеката ове године на такмичењу „Interreg Slam 2023”, који се одржавао на тему „Вештине”. Реч је о пројекту који се бави подучавањем младих у коришћењу нових савремених технологија и вештина, а планиран је и бесплатни курс за ученике основних и средњих школа, који се организује са циљем да млади, на време, сазнају више о овим технологијама, како функционишу, како се користе и које могућности пружају у различитим областима. О Пројекту, за који можете гласати лајком на њиховој Facebook страници и тако им обезбедити шансу да освоје главну награду, разговармо са Владимиром Тодоровићем, руководиоцем центра за развој научно-технолошког парка Нови Сад и руководиоцем пројекта Update.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу