Читај ми!

Кармен Валеријус и Наташа Рот

У недељном издању емисије водимо вас у Финску. Током разговора са наше две гошће, Кармен Валеријус и Наташом Рот, покушаћемо да завиримо у традицију финских Рома и Ромкиња који у тој земљи живе дуже од 5 векова.

Оно што разликује Роме у Финској од остатка становника али и од великог броја европских ромских заједница је њихова култура и традиција, која је веома специфична. У оквиру заједнице постоје стриктна правила понашања, облачења и хијерархије. Оно што је веома занимљиво, велики проценат финских Рома и Ромкиња носе оригиналну ромску ношњу по којој су веома препознатљиви, поготово жене. Оне носе посебну сукњу од плиша чија је тежина од 7 до 10 килограма, специфичне блузе са чипком а уз ту ношњу обавезне су и високе штикле. Правила облачења за мушкарце су мало мање стриктна али их и они имају. Обавезне су црне панталоне и кошуља која покрива руке. И ова ношња је нешто што они са поносом бирају и носе до краја живота.

Са нашим гошћама разговарамо о традицији, култури, правилима облачења и ношњи. Говориће и о проблемима дискриминације и предрасуда које су свакодневна појава у њиховим животима и како се против тога боре.

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу