Читај ми!

Мир у свету, вечна тежња и недостижни идеал

Међународни дан мира, 21. септембар, установљен је 1981. године резолуцијом Генералне скупштине УН а први пут обележен 1982. Сваке године на овај дан упућују се апели на мир, толеранцију, ненасиље и бројне друге идеале који су уграђени и у темеље светске организације. Како пропагирати мир у свету, ако ове године, поред вишедеценијских сукоба на Блиском истоку и неколико ратова међу афричким земљама, те рата на тлу Европе, у Украјини, од пре два дана имамо и обнaвљање оружаних сукоба на Кавказу, тачније у Нагорно Карабаху? Какав утицај, и да ли уопште имају Уједињене Нације, имајући у виду да на овогодишње заседање Генералне скупштине нису дошли лидери четири од пет сталних чланица Савета Безбедности? О недостижном идеалу светског мира разговарамо са уредником портала ОКО, Момиром Турудићем.

После уласка нових сојева корона вируса у поједине здравствене установе и пораста броја заражених, од понедељка су на снази препоруке раднегрупе Министарства здравља за поступање у условима пандемије ковид-19. Обавезно је ношење заштитних маски у свим здравственим установама. Теситрање је обавезно пре пријема пацијента на болничко лечење. Обавезно је и тестирање свих запослених у здравственим установама, уколико имају симптоме акутне респираторне инфекције. Корона нам се вратила, а какву претњу по јавно здравље представља питамо стручњака за инунизацију др Драгослава Поповића и др Милунку Милинковић, епидемиолога Институа за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Прошле седмице у Српској академији наука и уметности одржан је 22. Конгрес Међународног удружења руралне медицине. Тема скупа, проблеми здравља сеоског становништва налагала је учешће, осим лекара, широког спектра стручњака, као што су фармацеути, стоматолози, социолози, токсиколози и други експерти из десет земаља. Обрађене су бројне теме, од примера добре праксе у доступности здравствених услуга сеоском становништу, проблема жена са села али и нових професионалних обољења у сектору пољопривреде. Да ли је Конгрес изнедрио и неке конкретне препоруке за унапређење руралне медицине рећи ће нам један од организатора, др Петар Булат, професор Медицинског факултета и субспецијалиста професионалне токскологије.

Са вама, Јелена Видић.

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу