Читај ми!

Медитерански ураган и омега блокирање

Интензивне падавине и катастрофалне поплаве су погодиле различите делове света у протекле две недеље. У првој половини септембра осам разорних поплава догодило се на четири континента. Пре него што је медитеранска олуја Данијел послала поплавне воде на исток Либије, јака киша је поплавила делове централне Грчке, северозапад Турске, југ Бразила, централну и приобалну Шпанију, југ Кине, Хонгконг и југозапад САД. Много географски неповезаних екстремних временских догађаја широм света, за тако кратко време, веома је необична појава. Наша саговорница, Милица Тошић, истраживач на Физичком факултету у Београду, објасниће нам неке од метеоролошких феномена који су изазвали екстремне олује и падавине.

У Србији је за годину дана око 27.000 девојчица и дечака, о трошку РФЗО, примило је вакцину против хуманог папилома вируса (ХПВ), главног узрочника рака грлића материце. То је веома низак проценат, посебно за земљу у којој просечно две жене свакога дана изгубе живот због карцинома грлића материце. Укупно, од када је постала бесплатна, ову вакцину примило је 52.000 младих људи. Иначе, према подацима Светске здравствене организације ефекат заштите од вируса након имунизације може бити и до 95 одсто. Ово је један од података у прилог вакцинисању, који је саопштен и током прошлонедељног скупа посвећеног овој важној теми. Међу организаторима ове конференције је и Удружење за борбу против рака грлића материце и јајника “Проговори” из Београда, чији је члан наша гошћа Горица Ђокић.

Уочи јапанског празника посвећеног „старијим особама“ (старијим од 65 година) Влада ове земље објавила је податке да скоро трећина становништва има више од 65 година ( 29,1 одсто), што је мало више у односу на прошлу годину. Како је навело надлежно министарство Јапан има највиши проценат старих људи на свету, на пример, више од десет одсто Јапанаца старо је преко 80 година, што је статиситика достигнута први пут. О специфичном односу друштва према старијима у овој далекоисточној земљи разговарамо са Иљом Мусулином, нашим дописником из Јапана.

Са вама је Мирјана Никић.


Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"