Читај ми!

„Додати живот годинама“

Ново истраживање спроведено у Шведској открива да медицинска нега у поодмаклим годинама често продужава живот без значајног побољшања квалитета живота. Студија скреће пажњу на јаз између тзв. „животног“ и „здравственог века“. У многим развијеним друштвима људи живе дуже, али и проводе већи део живота у лошем здравственом стању. Људи живе дуже него икада раније, а то је постигнуто смањењем сиромаштва и искорењивањем болести. Међутим, у земљама чији грађани сада живе у поодмаклој доби, у осамдесетим и више, намеће се питање да ли ми заправо продужавамо живот или само одлажемо смрт? За наш програм, о овој теми говори, Надежда Сатарић, социјална радница и магистар социјалне политике из удружења Аmity – снага пријатељства.

Министарство за бригу о породици и демографију је припремило радну верзију измена и допуна Породичног закона, о којима ће ускоро почети јавна расправа, а које предвиђају још јачу и ефикаснију заштиту деце од насиља. Према Стратегији за превенцију и заштиту деце од насиља телесно кажњавање детета као васпитно средство представља један од облика физичког насиља над дететом. У том циљу предложено је и укидање могућности да суд даје дозволу за склапање дечијих бракова, који су, према поменутој Стратегији, облици насиља над децом. О проблему дечијих бракова разговарамо са Невеном Марковић, координаторком за права детета из организације Praxis.

Покрет који се залаже да што мање перемо веш има све више присталица, и све је већи број људи који сматра да веш треба прати што ређе, или га скоро и не прати. Учесници иницијативе Indigo Invitational  се такмиче у томе чије фармерке ће избледети на што природнији начин и због тога их углавном не перу најмање годину дана, а девет од десет учесника у овом такмичењу одлаже прво прање панталона док их не обуку 150 или 200 пута. Постоје сличне препоруке за сву одећу, због еколошких разлога, па се препоручују други начини за одржавање хигијене, као што је проветравање преко ноћи, или прање у обичној води. Како овакви трендови могу да утичу на здравље, чућемо од дерматолога Олге Осипов.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво