Читај ми!

Живот украјинских Рома у Мађарској

У данашњем издању емисије представљамо живот ромских избеглица које су због рата у Украјини смештај пронашле у Мађарској.

Након почетка рата, милиони украјинских грађана побегли су у земље Европске уније, укључујући хиљаде Рома, где им је, према Директиви Европске уније о привременој заштити, понуђен боравак и боравишне и радне дозволе. Роми из Закарпатија, међутим, нису били третирани исто. Многи Роми из регије такође имају мађарске пасоше и личне документе те нису испуњавали услове за привремену заштиту ЕУ, што значи да су многи од њих завршили смештени у колективним центрима.

Међутим, годину дана касније, делом захваљујући мађарским невладиним организацијама, многи Роми из Закарпатја поново граде своје животе и нови дом проналазе у Мађарској.

Уредник и водитељ: Гордана Нешовић.

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво