Читај ми!

Квалитету образовања у Србији - једва прелазна оцена

Национална асоцијација родитеља и наставника Србије - НАРНС, кровна организација Градских клубова родитеља и наставника у дванаест градова: Београду, Суботици, Новом Саду, Зрењанину, Сечњу, Краљеву, Чачку, Лесковцу, Нишу, Новом Пазару, Кикинди и Шапцу, који се налазе при школама и предшколским установама, посвећена је развијању образовних политика применом модела активне родитељско-наставничке сарадње и јавног заговарања, недавно је представила јавности резултате два своја истраживања о ставовима родитеља, али и наставника и директора школа о квалитету образовања у Србији. Резултати су, како су изнели, аларматни, јер потврђују да задовољних нема. Наставници су квалитету образовања дали једва прелазну оцену. Директори констатују да је наставнички кадар све лошији,мало ко жели да ради у просвети, а постоји и "тихи штрајк" наставника због слабог вредновања рада, па су и они најбољи који остају све мање мотивисани. Родитељи се жале на компетенцију наставника, али примећују и слабу мотивисаност деце да уче. Ове и остале резултате истраживања о квалитету образовања у Србији за наш програм коментарисаће психолог и в. д. директоира НАРНС-а Драгана Ђурић.

Представићемо вам и резултате истраживања Националне алијансе за локални економски развој - НАЛЕД о задовољству грађана и лекара здравственим системом у нашој земљи, а у делу магазина резервисаном за културне догађаје, говорићемо о две изложбе - "Женска страна Грчкошколске улице" у Музеју града Новог Сада, која приказује процес стварања такозване женске грађанске културе код нас, током последњих деценија 19. и првих деценија 20. века, као и о изложби "Традиција вашара у Србији" коју после Крагујевца и Златибора очекује постављање у Крушевцу. На том пројекту Етнолошке секције Музејског друштва Србије радили су многи етнолози из више од 35 музеја и установа, а њен координатор је Ивана Јовановић Гудурић, уједно ауторка и прве поменуте изложбе у Новом Саду, због чега ће и бити наша саговорница.

Први је понедељак у јуну, па очекујте да и овога пута у централном сату Магазина можете да се укључите у наш програм и кажете своје опаске и запажања о нашем раду.

Са вама - Елизабета Арсеновић

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"