Читај ми!

Вести на ромском језику

Света Сара, позната као и Кали Сара је митска заштитница ромског народа. Центар поштовања ове светице је насеље Свете Марије од Мора - Сент Мари де ла Мер, које се налази на југу Француске. Сваке године 24. и 25. маја одржава се велика ромска свечаност у част Кали Саре. Дан ходочашћа је 24. мај. На светковини се окупља на хиљаде Рома католика из целе Европе.

У насељу Сент Мари де ла Мер у 12. веку подигнута је црква Госпа од Мора, у част Богородице, заштићена француским законом као споменик културе. У крипти ове цркве чувају се као реликвије статуе Марије Клеофине, Марије Саломе и Марије Магдалене. У крипти се налази и гроб Свете Саре ла Кали, као и њена статуа.

Уредник и водитељ: Гордана Нешовић

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије