Читај ми!

Како бити безбедан у зауставној траци?

Након револуционарне лекарске процедуре вантелесне оплодње која има за циљ да спречи преношење неизлечивих наследних болести, у Великој Британији је рођена прва беба која има ДНК од три особе. У пионирском подухвату британских лекара, коришћени су делови јајних ћелија здравих женских донора, без штетних мутација које носе биолошке мајке и које би вероватно биле пренете на њихово потомство. Треба нагласити да, ипак, више од 99,8 одсто бебине ДНК потиче од биолошке мајке и оца. О овом поступку и о развоју медицинске науке у правцу спречавања генетских предиспозиција за одређене болести, разговарамо са др Мимом Фазлагић, специјалистом гинекологије и медицинске генетике.

Годишње у просеку петоро људи погине у саобраћајним незгодама које се догађају приликом налетања на возило које се налази у зауставној траци, а чак 20 људи буде повређено, подаци су Комитета за безбедност саобраћаја. Последња таква несрећа са трагичним исходом догодила се пре неколико дана, на ауто путу Милош Велики. Како се безбедно користи зауставна трака и каква су правила вожње на ауто путу, питамо Дамира Окановића, директора Комитета за безбедност саобраћаја.

Влада Србије донела је одлуку да се школска година заврши 6. јуна у свим основним и средњим школама у Србији. Како се истиче у саопштењу, ова одлука је донета „ због трагедија које су дубоко погодиле читаво друштво”, али се наглашава да школе могу да наставе да раде до 20. јуна, за ученике који то желе. У том периоду могу се реализовати допунска, додатна и припремна настава, настава у природи, као и други облици образовно-васпитног рада, додаје се у саопштењу. Како ће се ова одлука одразити, у самом финишу школске године, на ученике и наставнике, питање је за Александра Маркова, председника Форума београдских гимназија.

 Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво