Читај ми!

Елизабета I Тјудор

Једна од најзначајнијих фигура енглеске историје била је краљица која је своју државу учинила водећом европском силом, због чега се време њене владавине назива „златним добом Енглеске“. Позната и као Краљица Девица, одрекла се идеје о браку и свој живот посветила отаџбини и народу. Охрабривала је истраживање нових територија Северне Америке чиме је означила рађање Британског царства и успостављање британских трговачких путева. Слављена је и као успешан војсковођа због тријумфа над далеко моћнијим непријатељем. Са једнако великом пажњом приступала је и црквеним питањима. Иако је учврстила ауторитет протестантизма, допуштала је својим поданицима да веру бирају срцем, а не под присилом.

Била је храбра, страствена и интелигентна, али испод маске величанственог владара налазила се рањива жена окружена опасношћу. Непријатељи жељни положаја и моћи стално су је вребали. По рођењу је увучена у крваву игру чији су улози били живот и смрт. Током младости је суочавана са неправедним оптужбама за издају краља и завере против краљице што ју је изнова приморавало на борбу за опстанак. Никада није била сасвим сигурна у то коме сме да верује, а кога треба да се плаши. Њена владавина обележена је сталном борбом за очување престола. Била је храбра, страствена и интелигентна, али испод маске величанственог владара налазила се рањива жена окружена опасношћу. Непријатељи жељни положаја и моћи стално су је вребали. По рођењу је увучена у крваву игру чији су улози били живот и смрт. Током младости је суочавана са неправедним оптужбама за издају краља и завере против краљице што ју је изнова приморавало на борбу за опстанак. Никада није била сасвим сигурна у то коме сме да верује, а кога треба да се плаши. Њена владавина обележена је сталном борбом за очување престола. 

Наша гошћа из прошлости је краљица Енглеске, Француске и Ирске, врховни поглавар Англиканске цркве и Цркве Ирске. Титулу владара Француске наследила је, као и њени претходници почев од краља Едварда III, иако никада није владала Краљевином Француском. Њено величанство, краљица Елизабета I Тјудор.

Глумац - Синиша Убовић

Музички уредник - Александра Паладин

Новинар-сарадник - Татјана Киждобрански

Уредник емисије - Мирјана Блажић

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије