Читај ми!

Бела куга урушава наше национално стабло

Како је ковид-пандемија утицала на физичко и ментално здравље старије популације? Да ли смо извукли поуке из ванредног стања и како би требало да реагујемо у неким новим ванредним околностима? Одговоре ћемо потражити од дипл. социјалне раднице Јелене Ашковић, директорке Удружења „Креативно здравље“ које ових дана завршава пројекат „Јачање отпорности старијих и особа са инвалидитетом током епидемије корона вируса“.

Када је др Марко Младеновић, легендарни професор породичног права, основао Удружење „Опстанак“, чије име симболизује звона на узбуну против беле куге, желео је да скрене пажњу на значај борбе против нестајања. Упозоравао је и, песнички предсказивао, да народ овдашњи чека судбина Хазара, Инка и Маја, написавши: „Сасвим је тачно да се наше национално стабло суши. И још тачније да српски народ биолошки умире...“

На та упозорења, с краја прошлог века, нису заборавили ни учесници Четвртог медијског форума „Др Марко Младеновић“ у Тополи, који су посветили депопулацији и борби против беле куге? На скупу је скренута пажња на важну улогу медија, посебно регионалних и локалних, о подизању свести за већи природни прираштај становништва у Србији. Форум је подржало Министарство културе и информисања, а председник Организационог одбора Предраг Филиповић заступа став да може и мора да нас буде више. И о томе ће говорити за нашу емисију.


Рубрику за здравље смо издвојили за лечење оболелих од рака мокраћне бешике, а поводом маја месеца посвећеног борби против ове опаке болести. Који су први знаци карцинома мокраћне бешике и какве су дијагностика и терапија? Иновативни лекови све више дају резултат, али још увек не могу да се добију на рецепт? О значају раног откривања и благовременог лечења рака мокраћне бешике говориће проф. др Зоран Џамић, директор Клинике за урологију Универзитетског клиничког центра Србије (УКЦС).

Небојша Лапчевић је 35. лауреат престижног признања „Меша Селимовић“ за песничку збирку „Филателист“ Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ из Краљева. Реч је о књизи веома јасне, промишљене композиције чија кључна реч може бити путовање. Признање је добитнику уручено прошлог уторка на Косанчићевом венцу у Београду.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Предраг Филиповић (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво