Читај ми!

„Лечење“ разговором

Да ли смо сви добро разумели једну од порука која се појавила након стравичног масакра у ОШ „Владислав Рибникар”, а гласила је: „Разговарајте са децом“? Шта то тачно значи и о каквим је разговорима реч? „Није разговор када родитељ каже: ’Дођи овамо да ти нешто кажем.’ Деца нам највише кажу када ћуте – када се врате из школе с погнутим раменима, погледа упртог у под и залупе врата своје собе.“, ово су речи наше данашње саговорнице Ане Мирковић, психолога и суоснивача Института за дигиталне комуникације, са којом разговарамо о значају искрених разговора, али и о снажном деловању најутицајније појаве у свету тинејџера - о друштвеним мрежама.

Куда иде савремена породица? Нови подаци Популационог фонда УН сведоче о променама које доживљава породица у савременом свету – све је више самохраних родитеља и парова без деце, а тек нешто више од трећине домаћинстава у свету изгледа као „традиционална породица”, односно мушко-женски пар са децом. Шта нам показују актуелне тенденције, да ли породица остаје стуб друштва и предуслов за одгајање здравог потомства? О моделима породичног живота у Србији, о савременом друштву и тенденцији трансформисања улога брачних партнера, као и томе колико се уклапамо у светске трендове, разговарамо са Смиљком Томановић, професорком на Одељењу за социологију Филозофског факултета.

Представљамо Димитрија Голубовића, ученика трећег разреда Гимназије “Бора Станковић” у Нишу, који је освојио златну медаљу на Међународној филозофској олимпијади у Грчкој, у конкуренцији од 103 такмичара из 49 земаља. Тема његовог есеја на Олимпијади била је субјективност моралне перцепције, а задатак у Грчкој било је писање есеја на енглеском језику, оцењивало се филозофско разумевање теме, али и релевантност и моћ аргументације. О томе како филозофију примењује у свакодневном животу и зашто то за њега остаје у основи свега говориће за наш програм.

Са вама је Мирјана Никић.


Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"