Читај ми!

Андреја Савић нови (стари) председник Савеза пензионера Србије

На изборној Скупштини Савеза пензионера Србије проф. др Андреја Савић једногласно је изабран за председника Савеза пензионера на четворогодишњи мандат, до 2027. године. Професору Савићу је ово други мандат на челу националне пензионерске организације и у првим минутима емисије чућемо више о плановима и циљевима за бољи положај настаријих житеља Србије за које ће се залагати Савез пензионера.

„Требаће нам много мудрости и памети, али ме охрабрује да смо јединствени и сложни упркос различитим политичким усмерењима. У огромној пензионерској популацији, попут наше, треба да се држимо основне мисије због чега и постојимо у институционалном оквиру. Иза нас је тежак период, али смо успели да уведемо тимски рад и учинили низ потеза и промена које нису биле лаке. Уз подршку државе имамо шансе да ствари још више поправимо и наш циљ је, између осталог, бољи дијалог са институцијама система како би побољшали економски и социјални положај пензионера, достојан њихових година и заслуга“ – изјавио је проф. др Андреја Савић, након једногласне подршке за председника Савеза пензионера Србије.

Кампања „Деменција не бира“ Српског удружења за Алцхајмерову болест (СУАБ) почетком године је скренула пажњу на преку потребу да у Београду буде отворен дневни боравак за оболеле од деменције. Упркос петицији коју је покренуло ово удружење, а потписало око шест хиљада грађана, није дошло до оснивања дневног боравка у престоном граду у којем живи око 30 хиљада особа са неким обликом деменције. О тим пацијентима углавном брину чланови њихових породица. О проблемима и потребама с којима се суочавају разговараћемо са Надеждом Сатарић, председницом Управног одбора Српског удружења за Алцхајмерову болест и председницом Управног одбора Удружења „Аmity – снага пријатељства“.

Рубрику за културу смо издвојили за књигу песама „Часни сонети“ Обрена Ристића, у издању „Православне речи“. Реч је о писцу који пева и мисли стихом обојеним родољубљем и завичајним нитима. Како критичари примећују, „Ристић је од оног соја аутора што и певају, и мисле стихом. У нискама својих сонета он исказује властиту позицију у свету, али уједно говори и о удесу тога света на прагу његовог потонућа у постхуманизам“ (Срба Игњатовић).

 

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – проф. др Андреја Савић на изборној Скупштини САПЕНС-а (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво