Читај ми!

Реприза

Јосиф Панчић

Јосиф Панчић (1814-1888) научник светског гласа, био је лекар, ботаничар, природњак, професор Велике школе и први председник Српске краљевске академије. Био је велики заљубљеник у природу. Открио је нову врсту четинара која је по њему названа Панчићева оморика, а по њему је назван и највиши врх Копаоника (Панчићев врх) на коме се налази маузолеј са његовим посмртним остацима.

Панчићево најзначајније писано дело је први опис диверзитета биља Србије: ''Флора кнежевине Србије''. Књига је изашла из штампе 1874. године, а 1884. издати су њени додаци. Доживела је неколико посмртних, савремених издања. Панчић се није интересовао само за биљке. Осим флористичких, објавио је низ ентомолошких, ихтиолошких и других природословних радова. Иако је био научник, његов начин писања  био је свима разумљив и литерарно веома леп.Панчићево најзначајније писано дело је први опис диверзитета биља Србије: ''Флора кнежевине Србије''. Књига је изашла из штампе 1874. године, а 1884. издати су њени додаци. Доживела је неколико посмртних, савремених издања. Панчић се није интересовао само за биљке. Осим флористичких, објавио је низ ентомолошких, ихтиолошких и других природословних радова. Иако је био научник, његов начин писања  био је свима разумљив и литерарно веома леп. У вечерашњој емисији чућемо причу о животу и научном раду овог нашег угледног научника.

Аутор емисије: Момчило Буловић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво