Радивоје Лола Ђукић

На данашњи дан, пре сто година, рођен је телевизијски, филмски и позоришни редитељ и комедиограф коме смо се дивили и чије смо хумористичке серије с пажњом и радошћу пратили, Радивоје Лола Ђукић.

По речима професора доктора Павла Газиводе, Радивоје Лола Ђукић је ''један од највећих хумориста који су стасавали и живјели на овим  просторима... Ко од нас не памти, с пијететом и љубављу, маестралне хумористичке серије које је писао... Сви памтимо  пусте тргове и празне кафане у вријеме њихових емитовања... Сачувао је и пронио кроз живот увијек чисто достојанство незадовољног интелектуалца критичког ума, постојаног саосјећања са малим човјеком у његовој свакодневној патњи...      Искрено је волио своје јунаке,обичне људе... Мане им није праштао, али је високо уздизао њихову људску тежњу да преживе у свакодневном напору и довијању, да преживе и да не изгубе душу, достојанство...''

            Иза Радивоја Лоле Ђукића остало је преко 200 хумористичких емисија, телевизијских комедија и сатира које је најчешће сам режирао, остали су рукописи, белешке, слике, књига сећања ''Склеротични мемоари''. Серије ''Сервисна станица'', ''На тајном каналу'', “Музеј воштаних фигура'', ''Црни снег'', ''Људи и папагаји'', ''Огледало грађанина покорног'' и многе друге; филмови ''Балада о свирепом'', ''Златна праћка'', ''Срећа у торби'', ''Нема малих богова'' и други – дела су по којима ћемо памтити овог неуморног ствараоца.

            Да се присетимо Радивоја Лоле Ђукића вечерас ће нам помоћи докторка Слободанка Груден, телевизијски новинар Тања Петернек Алексић и глумац Милан Цаци Михаиловић. У емисији ћемо такође чути  сећања и размишљања самог Радивоја Лоле Ђукића.

Аутор емисије: Александра Јагодић

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво