Црна Гора - са новим или старим председником?

Политички и друштвени догађај који је током викенда заокупио велику пажњу у целом региону Западног Балкана, а анализираће се и у данима који предстоје, свавко је други круг председничких избора у Црној Гори. Из Подгорице, за "Магазин на Првом", јавиће се и њихов исход сумирати колегиница Наташа Ракетић, а њена саговорница биће политиколог проф. Николета Ђукановић са Универзитета Доња Горица.

Гошћа ће нам бити Ива Марковић, програмска директорка Организације за политичку екологију "Полекол" и кооснивачица Иницијативе "Право на воду" по повратку из Њујорка где је, као једна од представника многобројних светских цивилних организација окупљених у Народни покрет за воду, присуствовала Конференцији Уједињених нација о води, првој после готово пола века посвећеној тој тематици. Уз констатацију да пажња Уједињених нација на реалну глобалну кризу воде већ касни, јер две милијарде људи нема приступ пијац́ој води којом се безбедно управља, а скоро четири милијарде нема адекватне санитарне услове, борци за воду изборили су се за простор на конференцији у сегменту резервисаном за високи ниво државних делегација и пред Генералном скупштином успели да представе, како га називају, историјски Манифест водне правде којим позивају државе чланице Уједињених нација да ставе људе и природу испред профита. Колико је организација широм света окупљено у Народни покрет за воду, шта је садржина Манифеста водне правде, како су глобалне корпорације, али и политичари преузели језик бораца за воду, али и како мало шта предузимају иако криза око воде као једног од главних ресурса опстанка људи и даље расте - биће нека од питања за нашу гошћу.

Значајан простор у "Магазину" даћемо и обележавању стогодишњице рођења Радивоја-Лоле Ђукића, телевизијског, позоришног и филмског редитеља и комедиографа, рођеног управо 3. априла 1923. у Смедереву. Пратићемо програм сећања на Лолу у Позоришту на Теразијама, чији је био оснивач, а најавићемо и петодневни програм "Стогодишњи Лола у РТС клубу", који ће подсетити на њеног рад на Радио Београду, Телевизији Београд, али и на његове "Склеротичне мемоаре" који се поново појављују у издању РТС издаваштва.

Централни сат "Магазина" и овог првог понедељка у месецу резервисан је за контакт-програм са слушаоцима и њихове опаске и оцене о нашем раду.

Са вама - Елизабета Арсеновић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво