Реприза

Први часовници у Београду

У причу о првим јавним уличним часовницима у Београду, увешће нас прича о првом јавном уличном часовнику уопште, који је постављен у Паризу 25. марта 1370. Њега је изградио немачки часовничар Хенрих Вик, по наруџби краља Карла V. Вик је овај часовник израђивао осам година док га није поставио у париској улици.

А када је Београд стекао први јавни улични часовник? Било је то у време аустријске окупације града, 1717. године. Часовник се налазио на врху командантове управе на Дорћолу, који је избијао и оглашавао пуне сате, што је тада била прилична реткост. Људима се овај часовник много допао, па је одмах решено да се постави још један велики часовник. Он је поручен у Бечу, допремљен у Београд и намештен на кући варошког магистрата.

Јавне часовнике су потом добила и многа друга здања. Налазимо га тако на Сахат кули, на Дому војске у Васиној, на згради Војне болнице, на Народном музеју, на Народном позоришту, на Крсмановићевој кући на Теразијама, на железничкој станици… Сви ови часовници, од свог настанка, људима су казивали тачно време, али и чинили да се они градски простор, његове улице и тргове, осете на приснији начин.

Аутор емисије: Бранилав Тодоровић Клинић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво