Мењачница, усправно

Ћирилица је наше национално, званично писмо, али многи користе и ћирилицу и латиницу, чак латиницу више у јавним натписима. Па кад је већ тако, или док се то не промени, дајте да пишемо како треба, нарочито двострука латинична слова. Ево, мењачница има колико хоћете, скоро све имају нека кратка страна имена, ваљда зато што се ту мења страни новац, а многима од њих латинични натпис “мењачница” стоји усправно. Али са словом Њ, онако како би се писало да је натпис водораван.

Све ово важи и за ћевабџинице, пиљарнице, и остале усправне натписе са двоструким латиничним словима. А шта ако су ти натписи водоравни, а газда фирме хоће да му сва слова буду велика и латинична? Или ако хоће да их рашири дуж целог прочеља, па употреби оно штампарско раздвајање, као кад бисмо на тастатури иза сваког слова куцали размак? Да ли се онда двојна слова раздвајају или остају спојена?

Глумица - Нада Блам

Аутор - Мирјана Блажић

Емисија Српски на српском емитује се током дана у следећим терминима - 04:55; 08:05; 11:55 и 22:30

Ово издање можете чути поново на таласима Првог програма Радио Београда  30. марта.

Српски на српском Српски на српском

Autor:
Мирјана Блажић

Свака грешка у језику има своју причу. Ко нађе грешку, ваљаће му и објашњење, ко не нађе, нека слуша причу, наћи ће се грешка сама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво