Храна са ознаком "Без остатака пестицида" и на српском тржишту

Ових дана у супермаркетима једног трговинског ланца појавили су се први артикли у Србији са званичним сертификатом и жигом гаранције „Без остатака пестицида“. Та иновација на тржишту је пионирски вид сарадње привреде са научним институцијама. Иза сертификата "Без остатака пестицида" стоји Пољопривредни факлултет, одакле је и наша саговорница, руководилац хемисјке лабораторије за пестициде, др Бојана Шпировић.

Епидемија великих богиња, познатија као вариола вера задесила је Европу и тадашњу Југославију сада већ давне 1972. године. Прва жртва била је медицинска сестра Душица Спасић. Њена храброст и посвећеност нису заборављени и у славу тих вредности установљена је пре скоро две деценије награда која се, управо на овај дан, додељује медицинским сестрама изузетних људских и професионалних квалитета. Наша гошћа је председница Удружења "Сестринство", Марија Галић.

Статистичари су недавно уочили да се из године у годину повећава број очева који су користили право на одсуство ради неге детета после три месеца од рођења. На коришћење "родитељског одсуства" мушкарци се најчешће одлучују због боље плаћених послова жена. Иако су разлози економске природе, искуства говоре да овакве околности јачају жељу очева да проводе више времена са децом и развију прави родитељски однос. Управо на овој идеји окупили су се чланови Удружења "Први пут са оцем", одакле је и наш саговорник Мирко Митровић.

Уредник и водитељ Оливера Стајић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво