Рокументарац

Осамдесете године двадесетог века су за већину рокера биле златне године. Кад само погледамо који су бендови оформљени у тој декади и колико је значајних плоча и песама изашло из студија остајемо без текста. Е, сад, да сузимо слику.

Амерички Хард Рок је тих година еволуирао у више праваца а један од оних који су Рокенрол коначно "закуцали" у мејнстрим од самог свог почетка је лосанђелеска визија истог.

И док су се паралелно развијали треш (Metallica, Megadeth, Anthrax) и поп (The Bangles, Red Hot Chilli Peppers), у Ел Еју су позиције заузели "тешкаши".

Перјанице су свакако били Guns ‘n' Roses, Motley Crue и W.A.S.P., али је ту било и много других, по квалитету равноправних, бендова, од којих је један испредњачио бар за корак.

Skid Row!

Иако су их у почетку многи прозивали због "позајмице" имена од даблинске поставе из 60-их и 70-их, у којој су каријере почели такви великани као што су Брендан Шилс, Фил Лајнот и Гари Мур, ова америчка петорка је захваљујући, пре свих, фронтмену Себастијану Баху жарила и палила стадионима, аренама и топ листама.

"18 And Life", "I Remember You", "Youth Gone Wild", "Slave To The Grind" су само неки од многобројних хитова који су им донели огромну интернационалну славу.

Чак толику да су заслужили да отворе један од најзначајнијих музичких фестивала икада одржаних у историји - дводневни "Moscow Music Peace Festival", одржаног у тадашњој совјетској престоници 12. и 13. августа 1989. на стадиону "Лењин", данашњем стадиону "Лужњики", пред, до тада незамисливих, 100000 људи.

Ако додамо и чињеницу да је то био први пут у историји да су "западни" извођачи добили дозволу да наступе у Москви онда схватате историјски значај овог догађаја.

Да се сад вратимо групи Skid Row.

Пошто су засијали звезданим сјајем, лагано су, заједно са целом сценом, кренули ка неизбежној илегали.

А онда...

Прво су се 2013. и 2014. појавила два мини албума "United World Rebellion", први и други део, да би коначно после 16 година паузе изашао албум "The Gang's All Here" који данас преслушавамо у Рокументарцу.

Иако више нема "лепотана" Себастијана, па ни његове "прве замене" Џонија Солингера који га је сјајно заменио, овде бриљира и дух времена нам враћа сјајни Ерик Гренвал, кога су преузели из шведске поставе H.E.A.T.

Доста смо причали, екипа је поново на окупу, пали машину!
 
Аутор и водитељ, Александар Д. Петровић

Фамилиологија Фамилиологија

Autor:
Редакција за децу и младе

Програм за децу и младе Радио Београда 1 постоји пуних шест деценија. Од тренутка када је Радивоје Лола Ђукић добио «партијски» задатак да организује нешто што би деци тих година било забавно и корисно, он је, талентован и мудар, направио дечју групу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво