Читај ми!

Скупштина расправља о 32 тачке дневног реда

Скупштина Србије почела је прво ванредно заседање, а на дневном реду су 32 тачке, од којих 11 из области правосуђа. Министарка правде Маја Поповић рекла је да су измене закона које је предложила Влада у складу са референдумом о промени Устава у области правосуђа, одржаним јануара прошле године, и услов за даљу реформу правосудног система и унапређење владавине права. Она је напоменула да је о предложеним изменама добијено позитивно мишљење Венецијанске комисије. Поповићева је истакла да се тим законима искључује могућност да политика утиче на избор судија и тужилаца.

Приштина је забранила продају јестивог уља из централне Србије јер наводно не испуњава критеријуме просечне количине у прописаној амбалажи. Наложено је повлачење тог производа са тржишта у року од 15 дана. Крајем јануара на друштвеним мрежама појавио се нови спот, у оквиру кампање којом се на Косову и Метохији позива на бојкот производа
из централне Србије.

Више метака испаљено је током ноћи у Грачаници из аутомобила у покрету. Пуцњава се догодила у близини споменика Милошу Обилићу, поред кога је истакнута српска застава. Нема последица. Полиција трага за аутомобилом
из кога је пуцано.

Српски младић Бобан Ђузић, кога су јуче у селу Могила у општини Витина на Косову и Метохији тројица Албанаца убола ножем у раме, налази се у болници у Пасјану. Бобаново стање је стабилно и није у животној опасности. Његов отац, Иван одбио је да да изјаву полицији о нападу на сина, објашњавајући да им не верује и да је забринут да ће нападачи бити ослобођени. Из Канцеларије за Косово и Метохију породици Ђузић обезбедили су адвоката Василија Арсића. Он је изјавио да нема никакве информације од косовске полиције, већ само од породице да су двојица нападача пуштена, а да је један задржан у притвору и додао да ће се током поподнева укључити у процес.

У Украјини су руске снаге наставиле офанзиву у правцу Бахмута и Угледара на истоку. Обављена је нова размена заробљеника. Заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев изјавио је да ће одговор Москве на евентуалне ударе Украјине на Крим или било који други руски регион унутар земље бити брз, тежак и убедљив. Португалија је најавила да ће послати Украјини тенкове "леопард 2". Сједињене Америчке Државе одобриле су да заплењена руска имовина почне да се користи за помоћ Украјини.

Обележава се Међународни дан борбе против рака. У Србији годишње оболи више од 40.000 људи, а рак однесе више од 20.000 живота. Симболично у 5 до 12 у згради РТС-а у Таковској улици почела је национална кампања "Рак је излечив 2".

У Ослу се игра дубл меч између Србије и Норвешке у оквиру квалификација за групну фазу Светске групе Дејвис купа. Потом ће бити одиграна и два сингл меча. После првог дана, Србија води 2:0. У наредну фазу пласираће се репрезентација, која оствари 3 победе.

У дербију 20-ог кола фудбалске Суперлиге у Београду ће се састати Црвена звезда и Војводина. Утакмица почиње у 16 часова и биће посвећена недавно преминулој фудбалској легенди Синиши Михајловићу. Улаз на стадион Рајко Митић је слободан.

Снег пада у вишим пределима ужичког краја. Проблема је било преко Таре и Дебелог брда. Путари непрекидно чисте пут Голијска Река-Одвраћеница. Пут ка Копаонику из правца Брзећа проходан је за саобраћај иако је пало нових 20 центиметара снега. Због олује и лошег времена отказано је више возова између Београда и Новог Сада.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Ирена Јеловац и Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво