Читај ми!

Почеле припреме за 16. Олимпијаду спорта, здравља и културе трећег доба у Врњачкој Бањи

Како теку припреме за мини олимпијаде трећег доба у општинским и градским удружењима пензионера у Србији као претходнице централној манифестацији – 16. Олимпијади спорта, здравља и културе трећег доба, која ће бити одржана крајем септембра у Врњачкој Бањи? О овом великом скупу српских сениора, са освртом на значај физичке активности у познијим годинама и такмичења у неколико спортских дисциплина, разговараћемо са председником Спортско-рекреативног клуба Покрета трећег доба Србије и председником Националног савеза за предшколски спорт и физичко васпитање Гораном Вјештицом.

А наша дијаспора - Савез Срба у Шведској велика је подршка Олимпијади трећег доба. Најактивнија у том савезу била је пензионерка Славица Радовановић, која нас  је недавно напустила. Њен допринос организовању српских пензионера у Шведској је немерљив. Годинама им је трасирала пут и на велику манифестацију спорта, здравља и културе сениора у Врњачкој Бањи. Данас ћемо емитовати интервју са Славицом Радовановић и подсетити на њену борбу за бољи положај Срба на северу Европе и очувању српског језика, ћирилице и културног наслеђа родног краја.

Минуте за здравље ћемо посветити хроничној опструктивној болести плућа (ХОБП). Заједно са ХИВ-ом, ова болест је четврти узрочник смртности у свету, после кардиоваскуларних обољења, инфаркта и запаљења плућа. Више од половине оболелих од  ХОБП нема постављену дијагнозу и нема свест да има болест.

О факторима ризика, симптомима, дијагностици и лечењу, разговараћемо са проф. др Иваном Копитовићем из Института за плућне болести Војводине у Сремској Каменици.

Рубрику за културу смо резервисали за књигу „Драмски јунак Доситеј"  Радомира Путника која је недавно представљена у Клубу РТС-а. Реч је о десет позоришних, радио и ТВ-е драма посвећених великом српском просветитељу - Доситеју Обрадовићу. Све су оне посвећене сценском приказу  почев од „Младости Доситеја Обрадовића" Косте Трифковића, па до „Ноћног путовања у Карловце" Душана Белче.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Славица Радовановић и Марина Стојадиновић (Фото/С. Стевановић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу